Kotoisinkoti

Kotoisinkoti on tehostetun palveluasumisen yksikkö Kempeleen Linnakankaalla, vain reilun 10 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Tarjoamme vakituisen kodin 18:lle  lähinnä muistisairaalle asukkaallemme. Jokaisella asukkaalla on oma huone kylpyhuoneella, jonka saa sisustaa omin huonekaluin. Yhteisinä tiloina meiltä löytyy tilava olohuone ja ruokailutila, sauna ja esimerkiksi kampaamo. Pihamme on tilava ja turvallinen ja vietämmekin usein aikaa ulkoillen ja esimerkiksi makkaraa paistaen omassa kodassamme.  

Kuinka meille pääsee asukkaaksi?

Muistiystävällinen ympäristö

Kotoisinkoti on suunniteltu ja rakennettu meitä varten. Sisustus on suunniteltu muistiystävälliseksi, joka helpottaa niin asukkaiden kuin työntekijöidenkin toimintaa. Muistiystävälliseen kotiin kuuluu esimerkiksi väljät ja selkeästi hahmottuvat kulkuväylät ja tilat, riittävä luonnonvalo ja kontrastien käyttö värivalinnoissa sekä kaikumaton äänimaailma.

Lue lisää muistiystävällisestä ympäristöstä.

Muistiystävällinen sisustus, olohuone.

Tarjoamme kuntouttavaa ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa 

Asukkaat ja ohjaaja ulkoilemassa.

Kuntouttavan työntekomallin perusta on huumori, hoitajan ja hoidettavan tasavertaisuus, koskettaminen, halaaminen, välittämisen näyttäminen ja arjen eläminen yhdessä.  

Kuntouttavan ja toimintakykyä ylläpitävän työotteen ylläpitäminen vaatii vanhustyöhön motivoituneen, koulutetun ja moniammatillisen henkilöstön, joka on sisäistänyt kuntouttavan työotteen toimintamalliksi, joka ohjaa kaikkea toimintaa. 

Kuntouttava hoitotyö käsittää myös fyysisen toimintakyvyn ylläpitämisen ja harjoittamisen. Tutkimuksissa on osoitettu, että tärkeintä toimintakyvyn säilymisen kannalta on alaraajojen lihasvoiman, tasapainon ja liikkumiskyvyn edistäminen. 

Kotoisinkodissa jokaisen asukkaan toimintakyky arvioidaan. Arvioiden perusteella laaditaan hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jossa käydään läpi asukkaan henkilökohtaiset vahvuudet. Näitä vahvuuksia tuetaan ja ohjataan päivittäisissä toimissa. Näin toimien asukkaan toimintakyky pysyy pitempään parempana, elämänlaatu paranee ja hoidollinen kuormittavuus alenee. 

Yhteisöllisyys on tärkeä osa arkeamme 

Yhteisöllisyys on palvelukotiasumisen tärkeimpiä voimavaroja. Yhteisöllisessä palveluasumisessa ammattitaitoinen henkilökunta huolehtii ympäri vuorokauden asukkaan fyysisestä ja psyykkisestä turvallisuudesta sekä perustarpeiden tyydyttämisestä. 

Yhteisöllisyys ei rajoita yksilöllisyyttä ja yksityisyyttä. Jokainen asukas huomioidaan päivän aikana. Jokaista asukasta tervehditään erikseen hyvän huomenen toivotuksella ja vointitiedustelulla. Kosketus ja halaaminen kuuluvat jokaiseen päivään. Tavat ja tottumukset otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. 

Otamme entistä enemmän omaiset sekä ystävät ja läheiset mukaan palvelukodin elämään. Huomioimme omaishoitajat järjestämällä heille tutustumis- ja koulutustilaisuuksia sekä mahdollisuuden osallistua talon viriketoimintaan, juhliin jne. Näin kynnys esim. vuorohoitopaikan käyttöön madaltuu. Lue lisää palveluistamme omaishoitajille ja läheisistään huolehtiville.

Asukas ja hoitaja.

Arkitouhujamme pääset seuraamaan Instagram-tilillämme @kotoisin_oy.

Tervetuloa mukaan seuraamaan!